Wat een kleine verandering in mijn eetpatroon heeft veroorzaakt

Veganistisch eten, mijn keuzes en de gevolgen

Opgroeien in Zeeland houdt de Indiase keuken ver van je vandaan. Tijdens de studie Communicatie en Multimedia Design (CMD) moest ik ineens voor mijn eigen eten zorgen. Dit begon met pizza's, pasta en kleffe bapao's. Op wat kooklessen van mijn moeder en werk als keukenhulp had ik immers weinig ervaring in de keuken. Al vrij snel wou ik gaan proberen om elke dag vegetarisch te eten. Dit waren mijn belangrijkste argumenten:

 

  • Mijn eigen gezondheid
  • in harmonie willen leven met dieren
  • zelf niet mee willen werken aan de bio-industrie.

 

Daarom heb ik in 2010 besloten om er vegetariër te worden. De eerste paar weken waren flink wennen. Rond vijf uur begon mijn honger op te spelen, eenmaal op het station aangekomen komen de geuren van fastfood op je af. zoals bijvoorbeeld de KING DEAL, een burger, friet en frisdrank naar keuze van de Burger King voor maar 2 euro. Dit is iets waar ik mij persoonlijk mentaal overheen moest zetten, en voor ik het wist kon een paar weken later ik de lucht van bacon niet meer verdragen.

 

Er ging een wereld voor mij open. Ik wilde alles proberen, zolang het maar plantaardig was. Zo ontstond een grote voorliefde voor bijvoorbeeld tofu, tempeh, feto, baba ghanoush, muhammara en hoummous. Wat mensen zagen als vreemd en lastig was voor mij een ontdekking door de wondere wereld van eeuwen lang plantaardig eten. Dit heeft mij laten inzien dat vegan eten een feest is! Zo moeilijk is het allemaal niet, als je maar kleine stapjes maakt. Daarnaast gaat de bio-industrie een verder dan het vlees. Ieder wezen verdient een leven zonder gebruikt of vermoord te worden door de mens.

Wereldvrede begint in de keuken.

Een beetje kunnen koken met een veganistische levensstijl is zeker een pré, al zijn er tegenwoordig tal van opties beschikbaar in de supermarkt en in restaurants. Vegan zijn is hip, en laat het dat vooral zijn. In Breda kwam ik er achter dat er ook een hoop valt af te halen, met de opkomst van websites als thuisbezorgd.nl, had ik na een lange werkdag in mum van tijd de meest diverse maaltijden op tafel had, een hoop broodjes falafel en verre keukens: Surinaams, Thais & Indiaas.

 

Vooral de Indiase keuken trok mij enorm aan de explosie van geuren, kleuren en smaken. Kruiden, specerijen en groenten. Persoonlijke favorieten: Indiase aardappeltjes met spinazie beter bekend als Aloo Paneer of Aloo Mussalam (erwten), of een van de verschillende groente gerechten Dansak, Biryani, Kashmirie. Bij de gerechten krijg je vaak een bijzonder stukje “brood” ook wel naan of een soort chips ook wel papadums. Toen ik mijn eerste garlic naan met verschillende sausjes at, dit bleek chutney, was ik verkocht. Er zat een koriander mint (pudina) en groene mango chutney bij de naan.

 

 

In de toko hadden ze de chutneys in kant-en-klare potjes staan. Helaas zit in pudina vaak yoghurt en ook is de mango chutney vaak erg zoet en niet pittig. Vandaar dat ik dacht dit moet ik zelf proberen! Poging op poging werd mijn eigen chutney steeds beter, het begon een eigen karakter te ontwikkelen. Een kruidig smakenpalet, rijke structuur en een intense smaak!

 

Probeer hem eens <3

Wat een kleine verandering in mijn eetpatroon heeft veroorzaakt

Wat een kleine verandering in mijn eetpatroon heeft veroorzaakt

Veganistisch eten, mijn keuzes en de gevolgen

Ik ging mijn eerste potje mango chutney versturen

Ik ging mijn eerste potje mango chutney versturen

Alles ingepakt opweg naar het de Primera, het eerste pakketje gaat de deur uit.

Waar ik achter kwam tijdens mijn eerste mango chutney productie

Waar ik achter kwam tijdens mijn eerste mango chutney productie

Nu ik zo af en toe zelf een potje mango chutney bereid nunc finibus ex nec dignissim condimentum.